8e Zonta filmmiddag tot nader order afgelast ivm corona-virus

Helaas kan de geplande Zonta filmmiddag van 28 maart niet doorgaan i.v.m. het corona-virus.

Oorspronkelijke bericht

Wij nodigen je van harte uit voor alweer de achtste editie van de Zonta Club Deventer Filmmiddag. Dit jaar hebben we gekozen voor de film ‘Capharnaüm’ – “de hel”. Deze Libanees-Franse film is filmhuis drama met als hoofdpersoon het twaalfjarig schoffie Zain. Hij wordt in de straten van Beiroet opgepakt door de politie en klaagt tijdens de rechtszaak zijn ouders aan, omdat die zouden hebben verzaakt bij de opvoeding. In flashbacks krijgen we te zien dat de zaak van Zain een stuk sterker is dan je aanvankelijk zou vermoeden.

Bekijk hier de trailer.

Als kind aan je lot worden overgelaten, het land uit worden gezet: het overkwam zowel de personages als de jonge acteurs uit deze film. Volgens regisseur Nadine Labaki is het tijd voor actie. Daar staan wij als Zonta ook voor: actie en samen het verschil maken!

Goede doel: Etty Hillesum Centrum

Etty Hillesum werd op 15 januari 1914 geboren in Middelburg en verhuisde naar Deventer in 1924, toen zij 10 jaar oud was. Zowel het leven als denken van Etty Hillesum waren onconventioneel; zij overschreed in haar denken de toenmalige vaste denkpatronen. In haar dagboeken beschreef ze haar gevoelens, alledaagse ervaringen en gedachten. Later gaan de oorlog en de Jodenvervolging een steeds grotere rol spelen. Op 7 september 1943 werd zij met haar ouders en haar broer Mischa door de nazi’s gedeporteerd naar concentratiekamp Auschwitz, waar ze op 30 november 1943 op 29-jarige leeftijd omkwam. In de jaren vijftig werd geprobeerd haar dagboeken uitgegeven te krijgen. Dit lukte uiteindelijk pas in 1981.

Etty Hillesum beschreef in haar dagboeken haar ideeën over hoe mensen die in achtergrond en qua opvattingen erg van elkaar verschillen toch goed met elkaar zouden kunnen samenleven. De activiteiten die het Etty Hillesum Centrum aanbiedt zijn heel divers maar hebben één ding gemeen: ze zijn erop gericht het ‘beter samenleven’ te stimuleren w.o. meer bewustwording – vooral bij jongeren – van het gevaar van vooroordelen en discriminatie. Het is noodzakelijk dat het Centrum zich kan aanpassen aan veranderende tijden. Wij zijn blij dat de opbrengsten van deze Zonta-filmmiddag hieraan een bijdrage kunnen leveren.

Zie ook: ettyhillesumcentrum.nl

Gastspreker: Jeroen Smit

Vrouwen begrijpen de betekenis van begrippen als gemeenschap en duurzaamheid beter lezen wij in het boek “Het Grote Gevecht” van Jeroen Smit. Hij spreekt deze middag over een onderwerp dat hem aan het hart gaat: zonder echte diversiteit geen duurzame samenleving.

Kom je ook?

Je bent welkom vanaf 13.00 uur in de grote zaal of vanaf 13.30 uur in de kleine zaal (het tijdstip staat op je entreekaartje vermeld). Een kaartje inclusief koffie/thee, een drankje en hapjes kost € 25,–p.p. Kaart(en) bestellen en betalen kan door een mailtje te sturen naar: [email protected].

Filmhuis De Keizer is te vinden aan de Keizerstraat 78 in Deventer, vlakbij het NS-station. Waar je trouwens ook prima kunt parkeren.