Wilhelminabrug en Veentunnel kleuren oranje!

Op 25 november laten de Wilhelminabrug en de Veentunnel weer zien dat Orange the World begonnen is. Met het oranje licht vragen ze aandacht voor de internationale campagne “Stop geweld tegen vrouwen“. Het thema van 2020 in Nederland is: “Meld Geweld”.

Geweld stopt namelijk niet vanzelf. Melden is hierin een eerste stap. Momenteel meldt slechts 10% van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit bij een instantie. Vaak zijn er dan al vele incidenten aan vooraf gegaan.

Ook hebben veel vrouwen geen idee waar zij kunnen melden. Ze kunnen vaak zelf niet op zoek naar informatie omdat hun internetgebruik door de dader wordt gecontroleerd. En het is voor veel vrouwen moeilijk om in hun eentje de melding te doen. Zij kunnen daarom goed iemand gebruiken die hen wil helpen melden. Informatie waar te melden en hulp bij melden zijn daarom van groot belang.

Zonta Club Deventer steunt samen met de Soroptimisten de actie ‘Meld Geweld’ en vraagt aandacht om het taboe rond geweld tegen vrouwen te doorbreken. Vorig jaar gaven veel mensen in Deventer gehoor aan de oproep om samen actie te voeren bij de Wilhelminabrug. Dat kan nu helaas niet vanwege coronamaatregelen. Gelukkig zijn er genoeg andere mogelijkheden om zoveel mogelijk vrouwen te laten weten waar ze terecht kunnen voor hulp.

Posters ophangen

Help mee door te zorgen dat alle vrouwen en meisjes in je buurt weten waar ze moeten melden. Hiervoor is een poster ontwikkeld met de boodschap ‘Help Melden’. De poster is gratis te downloaden van www.geweldtegenvrouwenmelden.nl. Print deze uit en hang hem voor het raam. Vrouwen in je buurt die geweld meemaken weten dan waar ze terecht kunnen voor hulp. Iedereen kan de poster ophangen om te zorgen dat de informatie bij zoveel mogelijk vrouwen terecht komt. Het zou fantastisch zijn als in de 16 dagen van actie de poster ‘Help Melden’ met het logo van ‘Meld Geweld’ op zoveel mogelijk plekken in Deventer op straat zichtbaar zijn. Iedereen kan onveilige situaties melden voor zichzelf of voor een ander.

Maar je kunt meer doen, bij voorbeeld via social media:

  • Maak je profielfoto op social media oranje. 
  • Deel de hashtags #orangethewordNL, #ZontaSaysNo, #Hearmetoo en #16days.
  • Like en volg de Facebook, Twitter en Instagram accounts van Zonta Deventer, Zonta Nederland en Zonta International. 
  • Neem deel aan het online gesprek over geweld tegen vrouwen.
  • Informeer je familie/vrienden/volgers/collega’s over de campagne.
  • Trek een oranje sjaal, stropdas, t-shirt of iets anders in oranje aan.
  • Plaats hiermee een foto of video op sociale media met #OrangetheWorldNL en/of #ZontaSaysNo.

Naast het feit dat veel vrouwen niet weten waar ze kunnen melden, is er gebrek aan passende hulp. Er is daarom een petitie gestart met een oproep aan de regering om te zorgen dat er laagdrempelig gemeld en passend hulp geboden kan worden. Melden en hulp krijgen is in Nederland namelijk nog altijd erg versnipperd. De petitie kan getekend worden op www.orangetheworld.nl.